Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg   Click to listen highlighted text! Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg

agenda22Het werkmodel Agenda 22 is een mogelijkheid om te werken aan inclusief beleid. Het werkmodel gaat ervan uit dat mensen met beperkingen hun ervaringen kunnen inzetten bij het maken van inclusief beleid. Programma VCP ondersteunt groepen die met het model willen werken.

Wat is het werkmodel?

Het werkmodel is een praktische methode voor gemeenten en groepen mensen met beperkingen om samen inclusief lokaal beleid te ontwikkelen.


Vertrekpunt van het werkmodel

Het werkmodel gaat uit van:

 • gelijke rechten en kansen voor iedereen in een gemeente
 • samenwerking tussen burgers, beleidsmakers en politici in een gemeente
 • samen inclusief gemeentelijk beleid analyseren, ontwikkelen, uitvoeren en evalueren
 • inbreng van ervaringsdeskundigen onmisbaar

Ervaringsdeskundigen grote meerwaarde
Samenwerking tussen gemeenten en mensen met beperkingen is onmisbaar. Mensen met beperkingen ervaren dagelijks waar en hoe de lokale samenleving drempels opwerpt om gewoon mee te kunnen doen.

Voordelen:
Inclusief beleid maken met het werkmodel biedt voordelen voor gemeenten, belangenorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Gemeenten
Gemeenten die samen met ervaringsdeskundige mensen met beperkingen beleid maken, besparen tijd en kosten. Gemeenten doen hun voordeel met de ervaring van mensen met beperkingen, en van de onderlinge samenwerking van alle belangenorganisaties. De beleidsvoornemens en plannen toetsen zij samen. Kostbare aanpassingen achteraf zijn vaak niet meer nodig. Beter, goedkoper en tijdsbesparend.

Belangenorganisaties
Belangenorganisaties werken samen, en leren elkaar zo beter kennen. Dit vergroot de kans op succesvol adviseren. Samenwerking verbreedt en verdiept het gemeentelijke beleid.

Maatschappelijke organisaties
Aparte raadpleging van verschillende maatschappelijke organisaties, die per doelgroep of beleidsterrein georganiseerd zijn, is niet meer nodig. Direct contact met de belangenorganisaties verheldert de beeldvorming over leven met uiteenlopende beperkingen. Samenwerking met de gemeente en maatschappelijke belangenorganisaties levert beleid vanuit verschillende invalshoeken op.

 

 

Download Agenda 22 (pdf)

Laatste nieuws

 • Prinsjesdag troonrede Minister...
  17 september 2019
  Troonrede Minister van Gehandicapten zaken Diverse zaken wat Minister van Gehandicapten zaken Rick Brink gaat voorleggen in Den Haag.
 • Badminton en Tafeltennistoerno...
  29 augustus 2019
  Badminton en Tafeltennis Toernooi Aangepast Sporten Fysion 5 oktober 2019 Voor wie: Sporters met een lichamelijke beperking/chronische aandoeni...
 • Hulp bij het solliciteren met ...
  23 juli 2019
  Heb jij hulp nodig bij het solliciteren? Cvster is er voor jou om tips en tricks te krijgen bij het solliciteren naar een mooie baan. https://cvster...
 • Interview Djimmer Bosman door ...
  18 juni 2019
  Tien jaar geleden werd Djimmer Bosman lid van Platform Inclusief gemeente Hardenberg. Na twee jaar werd hij voorzitter. Een van de eerste dingen die h...

jaarverslag 2017 frontpage

Joomla Extensions
Click to listen highlighted text!