Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg   Click to listen highlighted text! Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg

Dina's Fellows

 

Dedemsvaart 9 oktober 2019

Week van de toegankelijkheid door Platform Inclusief gemeente Hardenberg.

De week van de toegankelijkheid is van 7 t/m 11 oktober. Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid. Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden.

Die kan beter. Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat! De Week staat dit jaar daarom in het teken van toegankelijk zoals recreëren, cultuur en natuur.

Uitreiking Pluim

In het kader van de week van de toegankelijkheid reikt het Platform Inclusief gem. Hardenberg ieder jaar een pluim uit die te maken heeft met het thema van deze week.

Het Platform Inclusief gem. Hardenberg heeft op woensdag 9 oktober een stimuleringspluim uitgereikt aan Lunchroom Dina’s Fellows in Dedemsvaart. Dina’s Fellows is een bijzondere en kleinschalige lunchroom, waar mensen met een beperking dan wel afstand tot de arbeidsmarkt een plek hebben om te werken in de horeca en is gevestigd in de gitaarwinkel;

The Fellowschip of Akoestisch”afgekort ook wel TFOA. Dina’s Fellows is op de goede weg om de lunchroom toegankelijk te maken. Daarom ontvingen ze uit handen van de vicevoorzitter van het Platform, Henk Meijerink, de stimuleringspluim

Dina's eetcafé wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking, platform inclusief heeft deze "pluim" mogen overhandigen.

Tien jaar geleden werd Djimmer Bosman lid van Platform Inclusief gemeente Hardenberg. Na twee jaar werd hij voorzitter. Een van de eerste dingen die hij als voorzitter aanpakte was de houding van zijn eigen platform. Djimmer: “We zijn gestopt met de boodschap ‘we hebben recht op’. Het platform kiest bewust voor samenwerking, co-creaties en ondersteunen. En dat werkt.”

Als belangenbehartiger had Djimmer last van het imago dat rond mensen met een beperking hing. Djimmer legt uit: “Dat ambtenaren denken ‘daar heb je weer die mensen die roepen dat ze recht hebben op van alles’. Daar ergerde ik me aan. We hebben niet meer rechten dan andere mensen.”

Wat heb je gedaan om van dit imago af te komen?

“We zijn gestopt met het opeisen van rechten en veel meer op zoek gegaan naar samenwerking. Hoe kunnen we elkaar helpen? Zo hebben we bijvoorbeeld horecazaken aangeschreven en ze aangeboden te helpen met de toegankelijkheid van hun zaak. We hebben ze uitgelegd dat dat voor hun van economisch belang is. En hebben ze aangeboden hun zaak gratis te komen schouwen op toegankelijkheid.”

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?

“Goed. Hardenberg is een zeer innovatieve en toegankelijke gemeente. De lijnen zijn kort en de contacten zijn persoonlijk. Je kunt de wethouder bellen voor een afspraak. En ze weten ons ook te vinden. Namens het platform zit ik in de Werkgroep Inclusie. Deze werkgroep is ontstaan vanuit de gemeenteraad. Er zitten twee of drie raadsleden in, enkele oud-raadsleden, twee mensen van ons platform en twee mensen van de Participatieraad. Beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen dus. We zetten samen acties op. We hebben dezelfde belangen.”

Kun je een paar resultaten noemen waar je trots op bent?

“Bij de bouwplannen van de gemeente worden we altijd betrokken, zoals bij de bouw van het ziekenhuis, het zwembad en het gemeentehuis. We hebben wandelpaden geschouwd en met een paar kleine aanpassingen zijn er nu wandelpaden voor minder validen; waar je overigens ook met een buggy prettig kunt wandelen. En deze wandelpaden staan samen met de andere wandelpaden op één wandelkaart. Dat vind ik geweldig! Verder doen we ook veel aan bewustwording. We geven voorlichting op scholen, laten kinderen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of hoe het is om niet te kunnen zien. Er ontstaat altijd veel begrip. En veel interactie. Ieder kind kent wel iemand met een beperking. En dan het schouwen van horecagelegenheden op toegankelijkheid. Daarbij wijzen we niet alleen op drempels en trapjes. Toegankelijkheid gaat ook over andere obstakels die mensen ervaren. Zo vragen we de horeca-eigenaars om ook op het herentoilet een afvalemmer neer te zetten voor mannen die door kanker een incontinentieprobleem hebben. De meesten vinden dat een heel goed idee.”

Jullie werken waarschijnlijk veel met vrijwilligers. Hoe vinden jullie die?

“We werken met ongeveer 25 vrijwilligers: 7 bestuursleden, 8 voor het scholenproject en circa 10 mensen die regelmatig schouwen. Vrijwilligers vinden is moeilijk. We vinden ze vooral door mensen persoonlijk te benaderen. En we plaatsen regelmatig advertenties in lokale weekbladen.”

Ben je zelf ook vrijwilliger?

“Ja, en soms is het wel wat veel. Er wordt vaak een beroep op ons gedaan. Eerlijk gezegd word ik soms wel eens een beetje vrijwilligersmoe. Vooral als ik mensen met een betaalde functie tegenkom die dan verzaken.”

Welke tips zou je andere lokale belangenbehartigers willen meegeven?

“Kies voor een positieve benadering. Roep niet steeds wat er allemaal verkeerd gaat, maar biedt oplossingen aan. Werk samen. Zorg dat je op goede voet komt te staan met de gemeenten, verenigingen, de pers. Schiet niet in de slachtofferrol, maar geloof in eigen kracht. Voel je niet minder, maar ook niet meer.”

Op de foto ondertekenen Djimmer Bosman en Klari Baarslag van het Platform Inclusief gemeente Hardenberg met wethouder D. Prinsse een sportconvenant waarin afgesproken wordt dat het platform vanaf het begin wordt betrokken bij de verbouw- en nieuwbouw van sportvoorzieningen.

Bekijk eventueel ook dit interview met Djimmer Bosman (van Movisie Utrecht). Daarin legt hij onder andere haarfijn het verband tussen toegankelijkheid en het economisch belang uit.

Zie ook de website van Platform Inclusief gemeente Hardenberg.

In 2018 werd de gemeente Hardenberg uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland.

 

link: https://www.platformklink.nl/nieuws/djimmer-bosman-we-zijn-gestopt-met-het-opeisen-van-rechten/

 

kompas april 2019 1De vrijwilligers zijn weer op pad geweest met de kar vol attributen om een voorlichting te geven, hoe om te gaan of te leven met een beperking.


Kinderen die veel vragen hadden aan de voorlichters en weer een stukje helderder voor ogen hebben hoe het is om met een beperking om te kunnen gaan, door middel van een parcours af te leggen in de rolstoel, of met een blindengeleidestok te lopen met een donkere bril.

Kijk voor de foto's van de voorlichtingsdag bij obs Het Kompas op deze site.

Laatste nieuws

jaarverslag 2017 frontpage

Strony internetowe
Click to listen highlighted text!