Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg   Click to listen highlighted text! Welkom bij het Platform Inclusief gemeente Hardenberg

Heb jij hulp nodig bij het solliciteren?

Cvster is er voor jou om tips en tricks te krijgen bij het solliciteren naar een mooie baan.

https://cvster.nl/carriere/Tips-voor-solliciteren-met-een-arbeidsbeperking

Tien jaar geleden werd Djimmer Bosman lid van Platform Inclusief gemeente Hardenberg. Na twee jaar werd hij voorzitter. Een van de eerste dingen die hij als voorzitter aanpakte was de houding van zijn eigen platform. Djimmer: “We zijn gestopt met de boodschap ‘we hebben recht op’. Het platform kiest bewust voor samenwerking, co-creaties en ondersteunen. En dat werkt.”

Als belangenbehartiger had Djimmer last van het imago dat rond mensen met een beperking hing. Djimmer legt uit: “Dat ambtenaren denken ‘daar heb je weer die mensen die roepen dat ze recht hebben op van alles’. Daar ergerde ik me aan. We hebben niet meer rechten dan andere mensen.”

Wat heb je gedaan om van dit imago af te komen?

“We zijn gestopt met het opeisen van rechten en veel meer op zoek gegaan naar samenwerking. Hoe kunnen we elkaar helpen? Zo hebben we bijvoorbeeld horecazaken aangeschreven en ze aangeboden te helpen met de toegankelijkheid van hun zaak. We hebben ze uitgelegd dat dat voor hun van economisch belang is. En hebben ze aangeboden hun zaak gratis te komen schouwen op toegankelijkheid.”

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?

“Goed. Hardenberg is een zeer innovatieve en toegankelijke gemeente. De lijnen zijn kort en de contacten zijn persoonlijk. Je kunt de wethouder bellen voor een afspraak. En ze weten ons ook te vinden. Namens het platform zit ik in de Werkgroep Inclusie. Deze werkgroep is ontstaan vanuit de gemeenteraad. Er zitten twee of drie raadsleden in, enkele oud-raadsleden, twee mensen van ons platform en twee mensen van de Participatieraad. Beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen dus. We zetten samen acties op. We hebben dezelfde belangen.”

Kun je een paar resultaten noemen waar je trots op bent?

“Bij de bouwplannen van de gemeente worden we altijd betrokken, zoals bij de bouw van het ziekenhuis, het zwembad en het gemeentehuis. We hebben wandelpaden geschouwd en met een paar kleine aanpassingen zijn er nu wandelpaden voor minder validen; waar je overigens ook met een buggy prettig kunt wandelen. En deze wandelpaden staan samen met de andere wandelpaden op één wandelkaart. Dat vind ik geweldig! Verder doen we ook veel aan bewustwording. We geven voorlichting op scholen, laten kinderen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of hoe het is om niet te kunnen zien. Er ontstaat altijd veel begrip. En veel interactie. Ieder kind kent wel iemand met een beperking. En dan het schouwen van horecagelegenheden op toegankelijkheid. Daarbij wijzen we niet alleen op drempels en trapjes. Toegankelijkheid gaat ook over andere obstakels die mensen ervaren. Zo vragen we de horeca-eigenaars om ook op het herentoilet een afvalemmer neer te zetten voor mannen die door kanker een incontinentieprobleem hebben. De meesten vinden dat een heel goed idee.”

Jullie werken waarschijnlijk veel met vrijwilligers. Hoe vinden jullie die?

“We werken met ongeveer 25 vrijwilligers: 7 bestuursleden, 8 voor het scholenproject en circa 10 mensen die regelmatig schouwen. Vrijwilligers vinden is moeilijk. We vinden ze vooral door mensen persoonlijk te benaderen. En we plaatsen regelmatig advertenties in lokale weekbladen.”

Ben je zelf ook vrijwilliger?

“Ja, en soms is het wel wat veel. Er wordt vaak een beroep op ons gedaan. Eerlijk gezegd word ik soms wel eens een beetje vrijwilligersmoe. Vooral als ik mensen met een betaalde functie tegenkom die dan verzaken.”

Welke tips zou je andere lokale belangenbehartigers willen meegeven?

“Kies voor een positieve benadering. Roep niet steeds wat er allemaal verkeerd gaat, maar biedt oplossingen aan. Werk samen. Zorg dat je op goede voet komt te staan met de gemeenten, verenigingen, de pers. Schiet niet in de slachtofferrol, maar geloof in eigen kracht. Voel je niet minder, maar ook niet meer.”

Op de foto ondertekenen Djimmer Bosman en Klari Baarslag van het Platform Inclusief gemeente Hardenberg met wethouder D. Prinsse een sportconvenant waarin afgesproken wordt dat het platform vanaf het begin wordt betrokken bij de verbouw- en nieuwbouw van sportvoorzieningen.

Bekijk eventueel ook dit interview met Djimmer Bosman (van Movisie Utrecht). Daarin legt hij onder andere haarfijn het verband tussen toegankelijkheid en het economisch belang uit.

Zie ook de website van Platform Inclusief gemeente Hardenberg.

In 2018 werd de gemeente Hardenberg uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland.

 

link: https://www.platformklink.nl/nieuws/djimmer-bosman-we-zijn-gestopt-met-het-opeisen-van-rechten/

 

Uitnodiging:  

voor het jaarlijkse toernooi van Aangepast Sporten Tafeltennis en badminton Fysion Nijverdal.

Alweer enkele jaren houden wij ons tafeltennis en badminton toernooi voor mensen met een lichamelijke beperking en of een chronische aandoening.  

Handig is om zaterdag 5 oktober 2019 nu alvast in je agenda te zetten. Vanaf 10.30- tot 15.00 uur in de sporthal van het Ravijn te Nijverdal. Korte wedstrijdjes van 10 minuten met regelmatig een korte pauze. Voor het inschrijfgeld van 5 euro is er tussen de middag in het sport café voor iedereen een broodje kroket met koffie of thee.  Met en voor elkaar maken we er weer een hele gezellige sportdag van.

De officiële inschrijving komt via de mail eind augustus a.s..

Groet van de organisatie Aangepast Sporten Fysion

kompas april 2019 1De vrijwilligers zijn weer op pad geweest met de kar vol attributen om een voorlichting te geven, hoe om te gaan of te leven met een beperking.


Kinderen die veel vragen hadden aan de voorlichters en weer een stukje helderder voor ogen hebben hoe het is om met een beperking om te kunnen gaan, door middel van een parcours af te leggen in de rolstoel, of met een blindengeleidestok te lopen met een donkere bril.

Kijk voor de foto's van de voorlichtingsdag bij obs Het Kompas op deze site.

Vechtslinger 3De samenwerking tussen SomerWende, natuurmuseum Rheezermarke en aspergeboerderij Nijenhuis is het eerste arrangement van Zorgeloos Vechtdal. Twee bestuursleden waren bij de lancering aanwezig. Zorgeloos Vechtdal stimuleerde de toegankelijkheid van de vrijetijdssector en de combinatie met zorgdiensten tijdens de vakantie in het Vechtdal.

Lees meer...

OBS Den Velde 18 3 19 2In het kader van de scholenvoorlichting gingen we de afgelopen week op pad naar de OBS den Velde, waar we de leerlingen weer vertelden over leven met een handicap en zij zelf mochten ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of een visuele handicap te hebben. 

Zie ook verder op onze site.

nieuwjaarsbijeenkomst2019 1Een nieuw jaar, met vele nieuwe actiepunten, waarvan er één vanmiddag al is afgevinkt. De nieuwe website www.platforminclusief.nl is een ietwat duidelijker website, voor iedereen, òòk voor visueel beperkte mensen die nu gebruik kunnen maken van een optie om de webpagina voor te lezen. Echt de moeite waard om een kijkje te nemen op onze nieuwe webpagina.

Vanmiddag zijn we met de vrijwilligers van PigH, de BTB groep, de mensen in het veld en ervaringsdeskundigen het jaar gezamenlijk begonnen onder het genot van een hapje en een drankje. Wij zetten ons dit jaar weer in voor een toegankelijke samenleving in de gemeente Hardenberg.

Ook het weekblad 'De Toren' heeft hierover een nieuwsbericht geplaatst.

Laatste nieuws

 • Hulp bij het solliciteren met ...
  23 juli 2019
  Heb jij hulp nodig bij het solliciteren? Cvster is er voor jou om tips en tricks te krijgen bij het solliciteren naar een mooie baan. https://cvster...
 • Interview Djimmer Bosman door ...
  18 juni 2019
  Tien jaar geleden werd Djimmer Bosman lid van Platform Inclusief gemeente Hardenberg. Na twee jaar werd hij voorzitter. Een van de eerste dingen die h...
 • Uitnodiging Aangepast Sporten ...
  28 mei 2019
  Uitnodiging:   voor het jaarlijkse toernooi van Aangepast Sporten Tafeltennis en badminton Fysion Nijverdal. Alweer enkele jaren houden wij ons...
 • Bezoek aan het Kompas in Radew...
  06 april 2019
  De vrijwilligers zijn weer op pad geweest met de kar vol attributen om een voorlichting te geven, hoe om te gaan of te leven met een beperking. Kinde...

jaarverslag 2017 frontpage

Joomla Extensions
Click to listen highlighted text!