U bent hier

Wat is de Hoofdzaak?

Opening Ontmoetingsplek De Hoofdzaak

Na een jaar van voorbereidingen kon wethouder Verschuur de officiële opening verrichten van De Hoofdzaak. Dit deed zij door twee keer een banner met naam en logo te onthullen, op woensdag in Dedemsvaart en op donderdag in Hardenberg. Als gastspreker nam Nienke Gerrits de aanwezigen mee in de Sociale Benadering en Irma Hegeman heette als projectleider namens De Stuw iedereen van harte welkom.

Wat is De Hoofdzaak? De Hoofdzaak is een voorliggende voorziening die als het ware tussen bijvoorbeeld de Buurtkamer en geïndiceerde dagbesteding zit en die zowel voor de groep inwoners met beginnende geheugenproblemen (beginnende dementie in de brede zin van het woord/ haperend geheugen…) als voor hun mantelzorgers als laagdrempelig wordt ervaren. Een voor de gemeente Hardenberg unieke voorziening, waar men zonder indicatie binnen kan lopen en die gericht is op normalisatie.

Sociale Benadering Bij De Hoofdzaak wordt gestart zonder programma en wordt uitgegaan van de Sociale Benadering. Dit houdt in dat de bezoeker centraal staat in plaats van de ziekte. Bezoekers kunnen binnenlopen en gaan wanneer het hen uitkomt.

Er wordt door een team van vrijwilligers en beroepskrachten samen met de bezoekers gekeken naar waar iemand warm voor loopt en wat nog wél kan. Zolang als mogelijk onderdeel zijn van de samenleving, contact met anderen en ‘ertoe doen’, geeft een goed gevoel en houdt mensen langer actief.

Aan mantelzorgers kan een stukje respijt worden geboden door ‘de zorg’ even over te nemen.

Locaties en openingstijden De Hoofdzaak heeft een plek gekregen in De Makelij in Dedemsvaart en in Noaber in Hardenberg.

De Hoofdzaak Dedemsvaart is open op woensdagochtend en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur.

De Hoofdzaak Hardenberg is open op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur en op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Loop gerust eens binnen voor een kop koffie, informatie of een praatje!

Met De Hoofdzaak koerst Hardenberg o.a. op de afspraak in de Nationale Dementiestrategie om in 2030, 80 procent van de thuiswonende mensen met dementie toegang te verlenen tot een ontmoetingscentrum in de buurt van hun eigen woning.